Manaferra e egër, 75g

Manaferra e egër, 75g

Bobice

Çmimi i zakonshëm €18,00 Zbritje

Manaferra është emri për disa lloje bimësh ngjitëse të gjinisë Rubus nga familja Trëndafila (Rosaceae). Manaferra mund të rriten 50-300 cm në lartësi. Pema e tyre është pak a shumë e mbuluar me gjemba dhe vende-vende e trashur. Spikat përdoren për ngjitje, por edhe si mekanizëm mbrojtës kundër kafshëve që ushqehen me gjethet e manaferrës.

Lulëzon nga qershori deri në gusht. Më pas, një frut i vogël kokrra të kuqe me ngjyrë të kuqe zhvillohet nga çdo lule individuale, e cila më vonë errësohet në një ngjyrë blu të thellë dhe pothuajse të zezë. Manaferrat kanë vlera të larta ushqyese dhe përmbajnë vitaminë C, K, B9 dhe mineralin thelbësor mangan.

Ngjyra e fortë vjollcë e manaferrës vjen nga antocianinat, të cilat me aktivitetin e saj të fortë antioksidues kanë një efekt të dobishëm në shëndetin, veçanërisht në sistemin kardiovaskular.

Disa nga veprimet e njohura:

- përmirëson aftësitë njohëse dhe motorike, veçanërisht në pleqëri;
- një burim i shkëlqyer i vitaminës K thelbësor për shërimin e plagëve;
- mbështet shëndetin e kockave;
- ndihmon në pastrimin e trupit nga toksinat;
- luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e tumoreve malinje;
- ka një rol të madh në mbrojtjen e syve dhe parandalimin e degjenerimit makular;
- efekte anti-inflamatore dhe antibakteriale në funksionet e enëve të gjakut;
- Roli në krijimin e qelizave të reja të gjakut.