Vaj kokosi ekstra i virgjër BIO, 200g

Vaj kokosi ekstra i virgjër BIO, 200g

OLA BIO

Çmimi i zakonshëm €5,60 Zbritje

Vaji i kokosit është një vaj popullor dhe mjaft ushqyes që vjen nga mishi i pjekur i kokosit. Kokosi ka qenë burimi kryesor i ushqimit për shekuj me radhë për ata që jetojnë në cikle tropikale, por përdorimi i tij në industri dhe kozmetologji e ka vendosur atë si një mall mjaft të zbatueshëm. Vaji i kokosit i reziston nxehtësisë dhe për këtë arsye është i përshtatshëm për gatim në temperatura të larta. Ai oksidohet ngadalë, reziston ndaj plakjes dhe ka një jetëgjatësi prej rreth dy vjet ose më shumë. Kremi i pastër i kokosit që del me procesin e bluarjes së lagësht ka një jetëgjatësi të pakufizuar.
Përbërja e vajit të kokosit: kokosi është mjaft i dobishëm për shëndetin në shumë fusha dhe kjo për shkak të fibrave të tij ushqyese. Megjithatë, vaji që marrim prej tij është një burim i mrekullueshëm ushqimi që përdoret edhe në farmakologji. Nuk ka fituar padrejtësisht reputacionin si vaji më i shëndetshëm që ekziston në botë, edhe pse gabimisht ishte gabuar për përmbajtjen e tij në yndyrna të ngopura si diçka e pashëndetshme.
Por çfarë është kjo e ndryshme nga kokosi? Vajrat dhe yndyrnat përbëhen nga molekula të quajtura acide yndyrore. Këto grupe klasifikohen ose sipas ngopjes ose në varësi të gjatësisë molekulare dhe madhësisë së zinxhirit të karbonit në çdo acid yndyror. Yndyrnat e pangopura dhe yndyrat e pangopura janë një shembull i klasit të parë. Klasifikimi i dytë bazohet në madhësinë molekulare ose gjatësinë e zinxhirit të karbonit të acideve yndyrore. Atomet e karbonit me zinxhir të gjatë përbëhen nga acide yndyrore individuale me një atom hidrogjeni të lidhur. Ekzistojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër të njohur si SCFA, acide yndyrore me zinxhir të mesëm (MCFA), si vaji i kokosit dhe acidet yndyrore me zinxhir të gjatë (LCFA). Qofshin të pangopura apo të ngopura, shumica e yndyrave dhe vajrave në dietën tonë përbëhet nga acide yndyrore me zinxhir të gjatë. Në fakt, shumica e acideve yndyrore të konsumuara janë LCFA.